poniedziałek, 26 marca 2012

Sałata z fetą i żurawinami ( plus wariant z kurczakiem)

Tu najważniejszy jest SOS
Dobry sos to S.O.S. dla każdej sałatki ... zmieni nawet smak trocin ;)

Składniki : 
sałata krucha, lodowa albo miks sałat
ser feta pokrojony w kostki ok 1-2 cm (najlepiej gotowe kosteczki w zalewie)
ewentualnie 1 pierś z kurczaka - ugilowana lub usmażona, przyprawiona tak jak lubimy
żurawiny suszone - garść

uprażone płatki migdałów 3-4 łyżki
do dekoracji pomidorki koktajlowe  - kilka sztuk



sos: roztarty ząbek czosnku, kubek jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżeczka cukru, sól do smaku

Rozdrobnione sałaty mieszamy z żurawinami i 1/3 sosu. Układamy na półmisku.

Wariant dla wegetarian - wierzch sałaty posypujemy kosteczkami sera feta, polewamy resztą sosu i posypujemy uprażonymi płatkami migdałów.

Wariant dla mięsożerców ;) - na wierzchu sałaty układamy kostki sera feta na pzremian z pokrojoną ugrilowaną lub usmażoną na oliwie pierś z kurczaka i polewamy całość sosem i posypujemy płatkami migdałów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz