Dalmatinska Peka to rodzaj zapiekanej potrway jednogarnkowej przygotowywanej pod specjalną metalową lub glinianą pokrywą do pieczenia w piecu opalanym drewnem.
Ispod peke - to znaczy że jedzenie upieczone zostało pod peką , czyli pod tą pokrywą.
Tu zobaczcie jak to wygląda ( link do fotki - z konoby - czyli tawerny- z Vodic )
http://www.makina-vodice.com/images/pekav.jpg
Pod peką można piec wszystko - mięso, warzywa, ryby, owoce morza ...
Oczywiście ani peki ani pieca nie mam w Sochoniach, ale bardzo lubię upiec coś w tym stylu po prostu w piekarniku. Chodzi mi o pekę mięsną mieszaną z warzywami - wszystko pieczone długo w zamkniętej szczelnie żeliwnej brytfannie. Tak długo że wszystkie smaki połączą się i przenikną nawzajem. Amen.
Składniki:
2 kg mięsa ( może być jeden rodzaj lub mieszane - karkówka, żeberka, udka kurczaka, golonka, kawałki tłustej wołowiny itp itd)
2 cebule
kilka ząbków czosnku
kilka marchewek
minimum 1 kg ziemniaków ( ja daję czasami nawet x2 tyle, bo u mnie ziemniaki "schodzą" szybciej od mięsa)
2 papryki czerwone
ewentualnie inne warzywa np. cukinia
trochę oliwy
ewentualnie szklanka białego wina
przyprawy - sól, pieprz, suszony czosnek, listki tymianku, rozmarynu
można dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz przyprawę typu vegeta jak to lubi
Mięsko kroimy na duże kawałki - ka kroję na porcje na jedną osobę, ziemniaki na pół, paprykę, cebulę na duże kawałi, wszystko mieszamy w dużej misce z oliwą i przyprawami, układamy ściśle w brytfannie, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( ok 200 st) , po jakimś czasie możemy zmniejszyć temperaturę i podlać winem, albo dolać odrobinę wody jak wychodzi na suche. Pieczemy długo, tak żeby wszystko było mięciutkie. Ile - eksperymentujmy sami, bo to zależy od piekarnika i brytfanny. Ostatnie 15 minut możemy zwiększyć temperaturę, żeby się bardziej przypiekło od dna. Przypieczone smaczniejsze!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz