1. | | Grzyby
(kapelusze i nóżki) pokrojone w cienkie plasterki, moczyć około 1-2
godzin, następnie gotować około 1/2 godz. na wolnym ogniu z dodatkiem 1/2 cebuli i przypraw, |
|
|
|
| |
2. | | W
międzyczasie ugotować wywar z włoszczyzny z cebulą i przyprawami; wywar
odzedzić (warzywa można użyć do przyrządzenia sałatki jarzynowej) |
|
|
|
| |
3. | | Ziemniaki pokroić na kawałki wielkości ok 2x1 cm i gotować w osolonej wodzie, tak by były miękkie, ale w całości. |
|
|
|
| |
4. | | Grzyby
odcedzić , a wywar grzybowy połączyć z wywarem jarzynowym. Wybrać
kilkanaście najładniejszych kawałków grzybów najlepiej "kapeluszy" ,
resztę grzybów zmiksować na idealnie gładką masę. Wszystko połączyć ze
sobą. Dodać ugotowane wcześniej ziemniaczki. Doprawić pieprzem i
ziarenkami smaku. Zagotować krótko. |
|
|
|
| |
5. | | Zupę podaję w bulionówkach, z dodatkiem łyżeczki świeżej, gęstej śmietany i natki pietruszki. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz