środa, 21 marca 2012

Zupa z borowików

nie tylko na wigilię ;)


borowiki suszone - 6-8 dużych garści


2 cebule


włoszczyzna


ziemniaki - 4 duże lub 6 małych


przyprawy - ziarenka smaku, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz


śmietana, natka pietruszki



1.Grzyby (kapelusze i nóżki) pokrojone w cienkie plasterki, moczyć około 1-2 godzin, następnie gotować około 1/2 godz. na wolnym ogniu z dodatkiem 1/2 cebuli i przypraw,




2.W międzyczasie ugotować wywar z włoszczyzny z cebulą i przyprawami; wywar odzedzić (warzywa można użyć do przyrządzenia sałatki jarzynowej)




3.Ziemniaki pokroić na kawałki wielkości ok 2x1 cm i gotować w osolonej wodzie, tak by były miękkie, ale w całości.




4.Grzyby odcedzić , a wywar grzybowy połączyć z wywarem jarzynowym. Wybrać kilkanaście najładniejszych kawałków grzybów najlepiej "kapeluszy" , resztę grzybów zmiksować na idealnie gładką masę. Wszystko połączyć ze sobą. Dodać ugotowane wcześniej ziemniaczki. Doprawić pieprzem i ziarenkami smaku. Zagotować krótko.




5.Zupę podaję w bulionówkach, z dodatkiem łyżeczki świeżej, gęstej śmietany i natki pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz