Jogurtowiec
wprost z Sochoni
koło Jurowiec
ciasto marzeń
lekki kwaskowy
rozpływający się w ustach
super łatwy w obsłudze
super szybko znikający
PRZEPIS:
Ugotować wcześniej polewę czekoladową - 1/2 kostki margaryny, 3 łyżki ciemnego kakao wymieszane z 2 łyżkami wody, 1/2 szklanki zwykłego cukru- gotować ciągle mieszajac przez kilka minut
Tortownicę wysmarować margaryną i wyłożyć okrągłymi biszkoptami (potrzeba około 1/2 paczki)
Ubić 5-6 białek z 1/2 szklanki cukru pudru (może być więcej jak ktoś lubi słodsze)
Zółtka z 5-6 jajek zmiksować z torebką suchego budyniu śmietankowego, cukrem waniliowym i 2 dużymi kubkami jogurtu bałkańskiego ( firmy Maluta - na pudełku pan z wąsem i czapce ). Można dodać olej (kilka łyżek) ale wychodzi również bez oleju.
Do masy jogurtowej dodać ubite białka i delikatnie wymieszać, wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika o temp. 175 stopni na maks. godzinę, ale każdy musi to sam wyeksperymentować w swoim piekarniku. Polać polewą jak lekko ostygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz