środa, 21 marca 2012

Sałatka z avocado z krewetkami

Lekka acz sycąca ;)


1/4 melona,1 dojrzałe avocado,8 pomidorków cherry,1/2 sałaty lodowej


1 op.mrożonych krewetek koktajlowych


1 szklanka ugotowanego na sypko dobrego ryżu (basmati, tajski, jasminowy)


jogurt naturalny mały kubeczek, 2 łyżki majonezu, sok z 1/2 cytryny,


1 łyżka keczupu, 1-2 łyżeczki cukru, sól,pieprz, szczypta curry




1.Krewetki zalewamy na chwilę wrzątkiem, odsączamy na sicie i skrapiamy obficie sokiem cytryny, zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy sos: miksujemy lub mieszamy jogurt, majonez, sok z cytryny i przyprawy. Ugotowany wcześniej i ostudzony ryż mieszamy z połową krewetek i 3 łyżkami sosu.




2.Na dużym półmisku rozkładamy sałatę lodową (listki muszą być porwane na dość duże kawałki, tak by sałata stanowiła jakby podłoże dla reszty składników). Na sałacie układamy po środku ryż, na wierzchu kopczyka ryżu rozkladamy pozostałe krewetki. Po bokach, na listkach sałaty układamy na przemian kawałki melona i avocado (pokrojone w cząstki grubości 1,5 -2 cm) oraz przekrojone na pół pomidorki. Przed podaniem polewamy resztą sosu.




3.Sałatę podajemy jako przekąskę. Może być również osobnym daniem, gdyż jest bardzo sycąca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz