środa, 22 sierpnia 2012

Zupa grzybowa z koźlaków - super łatwa

Zupa jest super łatwa i wszystkim smakuje, no może oprócz naszego Kuby, który nienawidzi grzybów w każdej postaci i zatyka nos, jak je gotuję. 

Dziś zebrałam wokół naszego domu 20 grzybów koźlaków  i szybko ugotowałam zupę z najprostszego na świecie przepisu dla leniuchów.

  • Grzybki trzeba oczywiście przebrać i oczyścić, potem pokroić w plasterki i wrzucić do teflonowego garnka z 1 łyżką masła. 
  • Do tego dać pół posiekanej drobno cebuli i dwa ziemniaki pokrojone w kostkę 1-2 cm. Wszystko poddusić na maśle , mieszając od czasu do czasu, przez 5-10 minut , z dodatkiem ziaren pieprzu i ziela angielskiego, no i listka laurowego też. 
  • Do smaku dodać sól czy ewentualnie "ziarenka smaku". 
  • Można wrzucić zamiast tego kostkę rosołową - tylko taką sprawdzoną, bez zapachu magi na 5 metrów. Ja od czasu do czasu, choć bardzo rzadko, używam kostki Winiary "bulion z liściem laurowym".
  • Jak się wszystko poddusi, dodać wody, gotować 10 minut i zupa gotowa.  
  • Ja dodaję na koniec posiekany koperek i łyżkę śmietany prosto do talerza. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz