1. | | przygotować zalewę z wina, sosu sojowego i przypraw j.w,
zalać całe polędwiczki i odstawić do lodówki na min. kilka godzin a najlepiej na całą noc. |
|
|
|
| |
2. | | polędwiczki obsmażyć na oliwie w rondlu o grubym dnie, wlać zalewę oraz dodatkowo 1 szklankę
czerwonego wina, wsypać całe śliwki kalifornijskie, przykryć szczelnie i
poddusić. Pod koniec duszenia odkryć garnek na kilka minut by wino
lepiej odparowało, a sos stał się zawiesisty. |
|
|
|
| |
3. | | część sosu można zmiksować i podać osobno w sosjerce,
podawać pokrojone w grube 2-3 cm ukośne plastry, najlepiej z ryżem ale pasują też ziemniaki z wody polane masłem; |
|
|
|
| |
4. | | pyszne również na zimno pokrojone w plastry 1 cm, z dodatkiem zimnego zmiksowanego sosu i żurawin |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz