środa, 21 marca 2012

Polędwiczki duszone w czerwonym winie ze śliwkami




4 małe polędwiczki wieprzowe


1 małe opakowanie śliwek kalifornijskich


do zalewy: 2 łyżki musztardy (dijon), 2-3 łyżki cukru,


2 łyżki musztardy,1/4 szkl. sosu sojowego jasnego


słodka papryka 2 łyżki, przyprawa grillowa 2 łyżeczki, sól, pieprz


czerwone wino (1/4 szklanki do zalewy+1 szkl. do duszenia)





1.przygotować zalewę z wina, sosu sojowego i przypraw j.w, zalać całe polędwiczki i odstawić do lodówki na min. kilka godzin a najlepiej na całą noc.




2.polędwiczki obsmażyć na oliwie w rondlu o grubym dnie, wlać zalewę oraz dodatkowo 1 szklankę czerwonego wina, wsypać całe śliwki kalifornijskie, przykryć szczelnie i poddusić. Pod koniec duszenia odkryć garnek na kilka minut by wino lepiej odparowało, a sos stał się zawiesisty.




3.część sosu można zmiksować i podać osobno w sosjerce, podawać pokrojone w grube 2-3 cm ukośne plastry, najlepiej z ryżem ale pasują też ziemniaki z wody polane masłem;




4.pyszne również na zimno pokrojone w plastry 1 cm, z dodatkiem zimnego zmiksowanego sosu i żurawin

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz