środa, 21 marca 2012

Bakłażany zapiekane czyli melanzane alla parmigiana

fot: zapiekane bakłażany przed upieczeniem

Super danie dla wegetariańskich gości

jeden duży bakłażan (plus ew. cukinia)


1 puszka pomidorów krojonych


ser mozarella, ser parmezan


cebula. czosnek, zielona pietruszka,


przyprawy- sól, pieprz, ostra papryka, zioła - oregano, bazylia


oliwa extra virgin, maka do obtoczenia


1.bakłażan i cukinię pokroić w plastry grubości ok 1 cm, przesypać lekko solą i odstawić na 15 minut, potem odcisnąć płyn w ręcznik kuchenny, obtoczyć w mące i usmażyc krótko na oliwie, odłożyć na ręcznik kuchenny aby troszkę odsączyć tłuszcz




2.w międzyczasie jak maceruje się bakłażan i cukinia , gotujemy sos : na oliwie podsmażamy lekko poszatkowaną 1 cebulę + kilka ząbków czosnku, dodajemy pomidory z puszki, przyprawy, ostrą papryczkę i zioła, sos dusimy 10 minut, można dolać też odrobinę białego wina ...




3.żaroodporną prostokątną foremkę smarujemy oliwą, układamy na przemian plastry bakłażana i cukini , polewamy sosem, na wierzchu układamy plastry mozarelli i posypujemy wiórkami parmezanu




4.pieczemy ok 15 minut pod górnym rusztem , tak by ser się dobrze rozpuścił a nawet lekko zapiekł, przed podaniem posypujemy natką lub świeżymi ziołami,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz