środa, 21 marca 2012

Wątróbka duszona z jabłkami

wątróbka z jabłkami

Dla wielbicieli wątróbek na słodko



wątróbki z kurczaka 80-90 dag


2 jabłka - pokrojone w cząstki grubości ok 5-10 mm


żurawiny Pudliszki - 3-4 łyżki


przyprawy- sól, pieprz, majeranek, cukier,


olej do smażenia, maka do obtoczenia


ocet jabłkowy - 1-2 łyżki




1.Wątróbki oczyścić z błonek, obtoczyć w mące i usmażyć na gorącym oleju ( nie za długo, tak by były chrupiace na zewnątrz a w środku jeszcze różowe), zdjąć z patelni




2.Na ten sam tłuszcz wrzucić cząstki jabłek, posypac solą pieprzem, majerankiem, smażyć cały czas mieszając, dodać ocet jabłkowy i trochę wody, poddusić jeszcze minutkę, wrzucić do tego usmażone wątróbki, jeszcze trochę je doprawić przyprawami, przykryć i poddusić 2-3 minuty, na koniec dodać parę łyżek żurawin ze słoika.




3.Podajemy na patelni , najlepiej z bagietką lub bułeczkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz