środa, 21 marca 2012

Bakłażany pieczone nadziewane owczym serem

Danie wykwintne ?


2 bakłażny


1 cebula, 1/2 gł.czosnku, 3 łyżki natki, świeże zioła, sól, pieprz


300 g serka owczego


8-12 szt suszonych pomidorów w oleju


orzeszki piniowe


oliwa extra virgin





1.bakłażany przekroić na pół, posolić i odstawić na 15 mint, potem lekko odcisnąc sok i delikatnie wydrążyć miąższ, tak by do skórki pozostało jeszcze około 1-1,5 cm. Wydrążony miąższ poszatkować. Cebulę pokroić w kosteczkę. Pomidory suszone pokroić w paseczki. Natkę i zioła drobno posiekać. Ser owczy rozdrobić na tarce lub pokruszyć.




2.Posiekany miąższ bakłażana i cebulę podsmażyć na oliwie, a pod koniec smażenia dodać czosnek i suszone pomidory. Odstawić z ognia i lekko ostudzić.




3.Wymieszać usmażoną masę z serem, dodać natkę, zioła, przyprawy oraz 3 łyżki orzeszków piniowych. Masą nadziewać bakłażany, ułożyć na blaszce posmarowanej oliwą, skropić jeszcze po wierzchu oliwą i upiec.




4.Przepis ten można dowolnie modyfikować, np. dodać ostrej suszonej papryki lub świeżą paprykę pokrojoną w kosteczkę. Zamiast sera owczego można też użyć sera feta lub szopskiego. Co kto lubi po prostu !










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz