Danie wykwintne ?
• | | 2 bakłażny |
|
| |
• | | 1 cebula, 1/2 gł.czosnku, 3 łyżki natki, świeże zioła, sól, pieprz |
|
| |
• | | 300 g serka owczego |
|
| |
• | | 8-12 szt suszonych pomidorów w oleju |
|
| |
• | | orzeszki piniowe |
|
| |
• | | oliwa extra virgin |
|
|
|
1. | | bakłażany
przekroić na pół, posolić i odstawić na 15 mint, potem lekko odcisnąc
sok i delikatnie wydrążyć miąższ, tak by do skórki pozostało jeszcze
około 1-1,5 cm. Wydrążony miąższ poszatkować.
Cebulę pokroić w kosteczkę. Pomidory suszone pokroić w paseczki. Natkę i
zioła drobno posiekać. Ser owczy rozdrobić na tarce lub pokruszyć. |
|
|
|
| |
2. | | Posiekany miąższ bakłażana i cebulę podsmażyć na oliwie, a pod koniec smażenia dodać czosnek i suszone pomidory.
Odstawić z ognia i lekko ostudzić. |
|
|
|
| |
3. | | Wymieszać
usmażoną masę z serem, dodać natkę, zioła, przyprawy oraz 3 łyżki
orzeszków piniowych. Masą nadziewać bakłażany, ułożyć na blaszce
posmarowanej oliwą, skropić jeszcze po wierzchu oliwą i upiec. |
|
|
|
| |
4. | | Przepis
ten można dowolnie modyfikować, np. dodać ostrej suszonej papryki lub
świeżą paprykę pokrojoną w kosteczkę. Zamiast sera owczego można też
użyć sera feta lub szopskiego. Co kto lubi po prostu ! |
|
|
|
| |
| |
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz