środa, 21 marca 2012

Bakłażany grilowane balsamiczne czyli antipasti melanzane

Pyszne włoskie antipasti


1 duży bakłażan



SOS: ocet balsamiczny, dobra oliwa extra virgin,


czosnek, oregano, sól, pieprz świeżo mielony


odrobina ostrej musztardy i cukru






1.bakłażan pokroić w plastry grubości 1 cm, posolic i odstawić by puściły sok, po ok. 15 minutach delikatnie wycisnąć i ułożyć na blaszce lub bezpośrednio na górnym ruszcie, zapiec pod górnym rusztem przy max. temperaturze, tak by były delikatnie brązowe, można też ugrilowac na elektrycznym grilu




2.Przygotowac sos : wymieszac 2 łyżki balsamico z 1/2 szklanki oliwy i sokiem z cytryny, roztartym świeżym lub suszonym czosnkiem ziołami i przyprawami ( wszystko w takiej ilości jak lubimy)




3.Bakłażana ułożyć na półmisku i zalać sosem. Ostawić na minimum 2 godziny. Podawać z bagietkami. Można tez posypac płatkami parmezanu i udekorowac suszonymi pomidorami i orzeszkami pini.




4.Bakłażany można przygotować dzien lub nawet parę dni wcześniej i przechowywać w lodówce w szczelnie zamknięknyt słoiku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz