1. | | bakłażan
pokroić w plastry grubości 1 cm, posolic i odstawić by puściły sok, po
ok. 15 minutach delikatnie wycisnąć i ułożyć na blaszce lub bezpośrednio
na górnym ruszcie, zapiec pod górnym rusztem przy max. temperaturze,
tak by były delikatnie brązowe, można też ugrilowac na elektrycznym grilu |
|
|
|
| |
2. | | Przygotowac sos : wymieszac 2 łyżki balsamico z 1/2 szklanki
oliwy i sokiem z cytryny, roztartym świeżym lub suszonym czosnkiem
ziołami i przyprawami ( wszystko w takiej ilości jak lubimy) |
|
|
|
| |
3. | | Bakłażana
ułożyć na półmisku i zalać sosem. Ostawić na minimum 2 godziny. Podawać
z bagietkami. Można tez posypac płatkami parmezanu i udekorowac
suszonymi pomidorami i orzeszkami pini. |
|
|
|
| |
4. | | Bakłażany można przygotować dzien lub nawet parę dni wcześniej i przechowywać w lodówce w szczelnie zamknięknyt słoiku. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz