Pychotka nawet dla tych, którzy nie cierpią ryb!
• | | biała ryba (najlepiej sola) - 4 duże kawałki |
|
| |
• | | 1 cebula lub 3 szalotki |
|
| |
• | | świeża ostra papryczka |
|
| |
• | | świeży imbir kawałek 2 cm ( ostatecznie łyżeczka suszonego) |
|
| |
• | | ocet ryżowy, woda,maka pszenna i ziemniaczana, cukier |
|
| |
• | | 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego, ewentualnie olej sezamowy |
|
| |
1. | | Rybę
odmrozić i odcisnąć wodę, pokroić na kawałki 2x3 cm ; cebulę, papryczkę
i imbir drobniutko posiekać ; przygotować mąkę do obtoczenia ryby (
mąka pszenna pół na pół z ziemniaczaną) |
|
|
|
| |
2. | | Wczesniej
przygotować składniki sosu : rozmieszać 1 dużą łyżkę mąki ziemniaczanej
, z sosem sojowym (2-3 łyzki), octem (1-2 łyżki) , cukrem (2-3 łyżki),
zimną wodą (min. 1/2 szklanki) |
|
|
|
| |
3. | | Kawałeczki
ryby obtaczać na bieżąco w mące i smażyć na dość głębokim tłuszczu, tak
by były chrupiące. Wykładać na papier do osączenia i trzymać w cieple. |
|
|
|
| |
4. | | Cebulkę
zeszklić na oleju, dodać papryczkę i imbir i smażyć króciutko, wlać
rozmieszany sos. Zagotować do zgęstnienia. Jeżeli za gęsty dodać wody.
Sos ma mieć wyrażnie słodko-pikantny-kwaśny-imbirowy smak. Proporcje
skłądników można zmienić według własnego smaku.
Gorącą usmażoną rybę włożyć do sosu i lekko wymieszać. Można też rybę
ułożyć na półmisku i polać sosem. Pyszne z bagietkami albo ryżem. |
|
|
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz