środa, 21 marca 2012

Ryba w sosie słodko kwaśnym




Pychotka nawet dla tych, którzy nie cierpią ryb!



biała ryba (najlepiej sola) - 4 duże kawałki


1 cebula lub 3 szalotki


świeża ostra papryczka


świeży imbir kawałek 2 cm ( ostatecznie łyżeczka suszonego)


ocet ryżowy, woda,maka pszenna i ziemniaczana, cukier


3-4 łyżki sosu sojowego jasnego, ewentualnie olej sezamowy



1.Rybę odmrozić i odcisnąć wodę, pokroić na kawałki 2x3 cm ; cebulę, papryczkę i imbir drobniutko posiekać ; przygotować mąkę do obtoczenia ryby ( mąka pszenna pół na pół z ziemniaczaną)




2.Wczesniej przygotować składniki sosu : rozmieszać 1 dużą łyżkę mąki ziemniaczanej , z sosem sojowym (2-3 łyzki), octem (1-2 łyżki) , cukrem (2-3 łyżki), zimną wodą (min. 1/2 szklanki)




3.Kawałeczki ryby obtaczać na bieżąco w mące i smażyć na dość głębokim tłuszczu, tak by były chrupiące. Wykładać na papier do osączenia i trzymać w cieple.




4.Cebulkę zeszklić na oleju, dodać papryczkę i imbir i smażyć króciutko, wlać rozmieszany sos. Zagotować do zgęstnienia. Jeżeli za gęsty dodać wody. Sos ma mieć wyrażnie słodko-pikantny-kwaśny-imbirowy smak. Proporcje skłądników można zmienić według własnego smaku. Gorącą usmażoną rybę włożyć do sosu i lekko wymieszać. Można też rybę ułożyć na półmisku i polać sosem. Pyszne z bagietkami albo ryżem.




























































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz