Robimy pastę taką samą jak do curry ( limonka, czosnek, cebulka, kumin-kmin żymski, ostra papryczka, świeży imbir). Dzwonka łososia smarujemy tą pastą, układamy na blasze, skrapiamy oliwą i pieczemy pod górnym ruszem rozgrzanym na maksa - z każdej strony po 5-7 minut. Solimy już na talerzu.
W podobny sposób możemyz robić szaszłyki z łososia - z płata bez skóry wycinamy kotki 2x3 cm, smarujemy pastą i nabijamy na patyczki ( moczone wcześniej przez kilkanaście minut w wodzie) . Pieczemy identycznie jak dzwonka.
Do tego pasuje świetnie sałatka z mango i makaronu sojowego - twarde mango zetrzeć na tarce, świeżą kolendrę posiekać, ostre papryczki pokroić drobniutko, w malakserze utrzeć na pastę - 1 pomidora, 1 szalotkę, kawałek imbiru, sok z limonki, łyżeczkę kuminu ) , makaron sojowy namoczyć we wrzątku na parę minut, potem przelać zimną wodą żeby go ostudzić. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w dużej misce, można posolić i dosłodzić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz