środa, 21 marca 2012

Antipasti z grilowanej papryki

Wszyscy to uwielbiają na przystawkę.



3 duże papryki - najlepiej 2-3 kolory


dobra oliwa z pierwszego tłoczenia - 1/2 szklanki


ocet balsamiczny - 2 łyżki


sok z 1 cytryny


4 ząbki czosnku, oregano , sól , pieprz, cukier


opcja - olej z pestek dyni- 1 łyżka



1.Całe papryki umyć i upiec w piekarniku 20-30 minut pod górnym rusztem, obracając systematycznie, skórka powinna być miejscami brązowa i pomarszczona, po upieczeniu papryki włozyc do miski lub garnka i przykryć szczelnie , odstawić do ostygnięcia i zdjąc skórkę. Można też paprykę upiec na patelni grillowej z obydwu stron.




2.Sos: zmiksowac lub rozetrzeć czosnek, dodać przyprawy, oliwę, ocet i sok z cytryny, dobrze wymieszać lub zmiksować wszystko. Sos ma mieć wyraźny czosnkowy smak powinien być bardziej kwaśny niż zwykły vinegret




3.Układamy paski papryki na przemian, posypując oregano i polewając sosem, zamykamy szczelnie i odstawiamy minimum na parę godzin a najlepiej na cały dzień.




4.Podajemy jako zimną przekąskę , lub też jako dodatek do sałaty. Pyszna jest też z czarnymi oliwkami i serem feta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz