1. | | Całe
papryki umyć i upiec w piekarniku 20-30 minut pod górnym rusztem, obracając systematycznie, skórka powinna być miejscami brązowa i
pomarszczona, po upieczeniu papryki włozyc do miski lub garnka i
przykryć szczelnie , odstawić do ostygnięcia i zdjąc skórkę. Można też paprykę upiec na patelni grillowej z obydwu stron. |
|
|
|
| |
2. | | Sos: zmiksowac lub rozetrzeć czosnek, dodać przyprawy, oliwę, ocet i sok z cytryny, dobrze wymieszać lub zmiksować wszystko. Sos ma mieć wyraźny czosnkowy smak powinien być bardziej kwaśny niż zwykły vinegret |
|
|
|
| |
3. | | Układamy paski papryki na przemian, posypując oregano i polewając sosem, zamykamy szczelnie i odstawiamy minimum na parę godzin a najlepiej na cały dzień. |
|
|
|
| |
4. | | Podajemy jako zimną przekąskę , lub też jako dodatek do sałaty. Pyszna jest też z czarnymi oliwkami i serem feta. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz