środa, 21 marca 2012

Sałatka z awokado

Avocado - najprostsza sałatka

Składniki na 2 porcje


dojrzałe avocado


1/4 cebuli czerwonej albo 1 dymka


gotowa polewa balsamiczna (ewentualnie ocet balsamiczny + cukier lub miód)


oliwa extra vergine


sól, pieprz










1.Z avocado zdjąć skórę, przekroić na pół, wyjąc pestkę, a potem każdą połówkę ułożyć na desce środkiem do dołu i pokroić wzdłuż na paski grubości 2-3 mm. Przenieść wszystko jednym ruchem na nóż i rozłożyć płasko (prosto z noża) na okrągłym talerzu. Do tego potrzeba ciut wprawy, ale ktoś kto miał już do czynienia z avocado to sobie poradzi.




2.Cebulkę lub dymkę siekamy drobniutko i posypujemy równomiernie po avocado. Solimy i pieprzymy solidnie (najlepiej świeży pieprz z młynka). Polewamy polewą lub octem balasmicznym i oliwą. 




3.Rada: jeżeli nie mamy polewy, a sam ocet balsamiczny jest dla nas za kwaśny, to możemy wczesniej zmiksować (lub wymieszać w słoiku) dwie łyżki octu balsamicznego z łyżeczką płynnego miodu.




4.Najlepiej smakuje z bagietką lub ciabatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz