środa, 21 marca 2012

Frykas z szynki na białym winie


Oryginalny włoski przepis.

po włosku nazywany - frykas wieprzowy


szynka wieprzowa odtłuszczona 1 kg
duża cebula
50 dag marchewki ( najlepiej młodej)
1/2 butelka białego wina wytrawnego ( np. Sofia Blanc de Blanc)
1 suszona pikantna papryczka, sól, pieprz, maka do obtoczenia, oliwa
3-4 łyżki przecieru pomidorowego lub pomidory z puszki, oregano

1. Mięso pokroić na kawałki 1 x 2,5 cm , posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące, podsmażyć krótko na oleju. Przełożyć do rondla do duszenia.
2. Cebulę drobno posiekać, marchew pokroić w podłużne słupki 1 x 2,5 cm. Cebulę i marchew podsmażyć na oliwie. Dodać do mięsa. Dodać wino i jeszcze trochę wody, sól i pieprz do smaku. Można dodać ostrą papryczkę, listek, ziele itd. Dusić 1/2 godziny na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodać przecier lub pomidory oraz oregano i jeszcze podusić 5-10 minut.
3. Podawać w bulionówkach z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz