sałatka z mango z makaronem sojowym i surimi |
Makaron sojowy TaoTao namoczyć w gorącej wodzie, odsączyć i pokroić na kawałki 3-4 cm.
Dodać małę opakowanie surimi w kawałkach 1 cm, całe mango (najlepiej twarde) starte na tarce o grubych oczkach, 1/2 papryki czerwonej pokrojonej na kawałki 1 cm, 2-3 łyżki posiekanej świeżej kolendry (łodyżki i listki).
Wymieszać z sosem i 1 łyżką sałatkowego oleju. Można dodać parę kropel oleju sezanowego.
Sos robimy w malakserze albo w moździerzu - ucieramy 1 ostrą papryczkę, z kawałkiem startego świeżego imbiru, 1 łyżką cukru brązowego, sokiem z jednej limonki, 1 łyżeczką kuminu, 1 drobniutko posiekaną szalotką i pomidorem. Wszystkie składniki sosu wymieszać i utrzeć na gęstą pastę.Jak jest za gęsta to dodać jeszcze soku z limonki. Na półmisku posypać jeszcze listami kolendry i udekorować papryczkami chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz