środa, 21 marca 2012

Sałata ze szpinaku z łososiem

Szpinak+grejpfrut+łosoś ???

Bardzo ciekawe połączenie smaków


szpinak - młode listki - 1 opakowanie, kilka wiorków czerwoenj cebuli


1 słodki grejfrut (np. Sweety), kilka pomidorków koktajlowych


kilka platerków wędzonego łososia


oliwa i białe wino po 4 łyżki, balsamico 1 łyżka,musztarda 1 łyżeczka,


szalotka, czosnek, sól, pieprz, cukier do smaku





1.Szpinak trzeba umyć i oberwać ogonki, lekko osuszyć i ułożyć na dużym płaskim półmisku.




2.Grejfrut dzielimy na cząstki i każdą z nich obieramy dokładnie ze wszystkich skórek i przekrajamy na pół. Układamy na liściach szpinaku na przemian z łososiem (plasterki podzielone na kawałki na jeden kęs) oraz wiórkami czerwonej cebuli. Polewamy sosem, posypujemy natką, dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.




3.Sos: mieszamy lub miksujemy składniki sosu i dodajemy na koniec przyprawy oraz roztarty ząbek czosnku i drobniutko posiekaną szalotkę (1 łyżka)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz