1. | | Cukinię przekroić wzdłuż na 4 ćwiartki. Ćwiartki pokroić wzdłuż na cienkie paski grubości około 3 mm. Paseczki posypać solą ziołową i odstawić na 15 minut. Następnie delikatnie osuszyć w ręczniku papierowym. |
|
|
|
| |
2. | | Na
rozgrzaną oliwę wrzucać paski cukini i obsmażyć króciutko tak, by
pozostały kruche. Dodać pod koniec orzeszki pini i rodrobniony ząbek
czosnku. Ostudzić.
Przygotować sos: oliwa extra virgin 3-4 łyżki, balsamico 1 łyżka,
odrobina czosnku, sól, pieprz. |
|
|
|
| |
3. | | Sałatę porwać na drobne kawałki, ułożyć na półmisku,
a na sałacie położyć usmażone ostudzone paski cukini z orzeszkami
piniowymi. Poukładać równomiernie połówki pomidorków, polać sosem,
posypać natką i ziołami tak jak lubimy ... i najważniejsze - płatkami
grana padano lub pecorino. |
|
|
|
| |
4. | | Oczywiście
możemy zrezygnować z orzeszków pini czy sera parmezan, ale to głownie
te dwa składniki stanowią o specyficznym, oryginalnym smaku
tej sałaty.
Można ją zmodyfikowac na smak pestek z dyni dodając zamiast pinii
uprażone pestki dyni a do sosu 1 łyżeczkę oleju z pestek dyni. Smak
całkiem inny ale też pyszny! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz