środa, 21 marca 2012

Sałata z cukinią

Z młodej cukinii prosto z ogródka ;)


1 młoda cukinia


1/2 główki sałaty lodowej


8 pomidorków koktajlowych


orzeszki piniowe 1 łyżka, ser parmezan


1 łyżka natki, oregano, sól ziołowa, sól i pieprz


oliwa extra virgin, ocet balsamico, 1 ząbek czosnku




1.Cukinię przekroić wzdłuż na 4 ćwiartki. Ćwiartki pokroić wzdłuż na cienkie paski grubości około 3 mm. Paseczki posypać solą ziołową i odstawić na 15 minut. Następnie delikatnie osuszyć w ręczniku papierowym.




2.Na rozgrzaną oliwę wrzucać paski cukini i obsmażyć króciutko tak, by pozostały kruche. Dodać pod koniec orzeszki pini i rodrobniony ząbek czosnku. Ostudzić. Przygotować sos: oliwa extra virgin 3-4 łyżki, balsamico 1 łyżka, odrobina czosnku, sól, pieprz.




3.Sałatę porwać na drobne kawałki, ułożyć na półmisku, a na sałacie położyć usmażone ostudzone paski cukini z orzeszkami piniowymi. Poukładać równomiernie połówki pomidorków, polać sosem, posypać natką i ziołami tak jak lubimy ... i najważniejsze - płatkami grana padano lub pecorino.




4.Oczywiście możemy zrezygnować z orzeszków pini czy sera parmezan, ale to głownie te dwa składniki stanowią o specyficznym, oryginalnym smaku tej sałaty. Można ją zmodyfikowac na smak pestek z dyni dodając zamiast pinii uprażone pestki dyni a do sosu 1 łyżeczkę oleju z pestek dyni. Smak całkiem inny ale też pyszny!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz