Pikantne i aromatyczne curry z ryżem basmati
Podstawą tej potrawy jest pasta przyprawowa, mięso z piersi kurczaka i mleczko kokosowe. Jest to aromatyczny sos z pływającymi kawałkami mięsa. Podaję go w mieseczkach z ryżem basmati.
2 piersi kurczaka kroję w kostkę 3x3 cm.
Robię pastę - miksuję w malakserze lub ucieram w moździerzu:
- kilkucentymetrowy korzeń imbiru
- jedną cebulę szalotkę
- ząbek czosnku
- papryczkę chili (świeżą lub pastę ze słoika - 1 łyżkę )
- łyżeczkę trawy cytrynowej (ze słoika)
- łyżeczkę kurkumy i łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego
- sok z 1/2 limonki
Wszystko mieszam ucierając na gęstą pastę - wyjdzie około 3-4 łyżek.
Rozgrzewam olej w garnku teflonowym. Wrzucam na ogrzany olej całą pastę i smażę chwilę. Na to wrzucam kawałki kurczaka i obsmażam cały czas mieszając. Wlewam 1/2 puszki mleka kokosowego plus 1/2 szklanki wody lub bulionu. Solę do smaku.
Można dodać na koniec sporo świeżej kolendry, odrobinę świeżej bazylii lub natki pietruszki.
Wszystko gotuję maks. 10 minut aż kurczak będzie miękki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz