czwartek, 23 sierpnia 2012

Carpacio z borowików

Dla smakoszy grzybów i kuchni włoskiej.
  • Carpacio robimy z surowych prawdziwków świeżo zerwanych, twardych, zdrowych i bardzo dobrze oczyszczonych. Możemy je przed pokrojeniem sparzyć wrzątkiem.
  • Na taką porcję jak na fotce wystarczy kilka borowików. Kroimy je na cieniutkie plasterki i układamy na półmisku.
  • Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solą. 
  • Lekko spryskujemy octem balsamicznym i polewamy oliwą z pierwszego tłoczenia. 
  • Można dodać też zioła - czosnek, oregano, bazylię. 
  • Odstawiamy w chłodne miejsce do zmacerowania na min. 1/2 godziny. 
  • Przed podaniem możemy udekorować polewą balsamiczną i świeżymi listkami ziół.
  • Do tego najbardziej pasuje bagietka, ciabatta albo inne pszenne pieczywo.