środa, 22 sierpnia 2012

Pora na przetwora cz.3 - marynowane grzybki

Kolejny sprawdzony przepis , dla tych którzy lubią grzybki delikatnie słodkie i kwaśne.

Zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu
przyprawy - sól, ziele angielskie, listek laurowy
sól do smaku
3-4 łyżki cukru ( do opieniek możemy dać 3 łyżki cukru + 1 miodu) 

Woda do obgotowania  grzybów - na 1 l. wody , 1 łyżka soli + troszkę octu lub kwasku cytrynowego

  • Oczyszczone i umyte grzyby gotuję około 5-10 minut od zagotowania.
  • Czas gotowania zależy od wielkości grzybów  (opieńki i zielonki krócej, a podgrzybki i borowiki dłużej).
  • Obgotowane grzyby odsączam na sicie. Jak jest dużo śluzu, to przepłukuję je kilka razy dokładnie pod bieżąca wodą. 
  • W dużym garnku gotuję zalewę octową i wrzucam partami ugotowane i odsączone grzybki. 
  • Jak się zagotują napełniam słoiki wraz z marynatą. 
  • Do każdego słoika wkładam wcześniej kawałek cebuli i marchewki. 
  • Po napełnieniu wycieram brzegi i dobrze zakręcam, a potem odwracam do góry dnem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz