Kolejny sprawdzony przepis , dla tych którzy lubią grzybki delikatnie słodkie i kwaśne.
Zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu
przyprawy - sól, ziele angielskie, listek laurowy
sól do smaku
3-4 łyżki cukru ( do opieniek możemy dać 3 łyżki cukru + 1 miodu)
Woda do obgotowania grzybów - na 1 l. wody , 1 łyżka soli + troszkę octu lub kwasku cytrynowego
- Oczyszczone i umyte grzyby gotuję około 5-10 minut od zagotowania.
- Czas gotowania zależy od wielkości grzybów (opieńki i zielonki krócej, a podgrzybki i borowiki dłużej).
- Obgotowane grzyby odsączam na sicie. Jak jest dużo śluzu, to przepłukuję je kilka razy dokładnie pod bieżąca wodą.
- W dużym garnku gotuję zalewę octową i wrzucam partami ugotowane i odsączone grzybki.
- Jak się zagotują napełniam słoiki wraz z marynatą.
- Do każdego słoika wkładam wcześniej kawałek cebuli i marchewki.
- Po napełnieniu wycieram brzegi i dobrze zakręcam, a potem odwracam do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz