środa, 22 sierpnia 2012

Pora na przetwora cz.2 - gruszki w occie

Tym razem gruszki - przepis najlepszy jaki znam i sprawdzony przez kilka pokoleń.

Na 1 kg gruszek potrzebujemy:
1/2 litra wody
1/2 litra octu 6% (lub trochę więcej niż szklanka 10%)
0,5 kg cukru
przyprawy - goździk, cynamon

  • W dużym garnku gotujemy syrop z przyprawami wg. podanych wyżej proporcji na 1 kg gruszek.
  • Gruszki obieramy, kroimy na połówki ( lub ćwiartki jeżeli są bardzo duże ).
  • Gruszki wrzucamy do garnka z gotującym się syropem. Jeżeli gotujemy ich dużo, trzeba to robić partiami, max po 2 kg.
  • Owoce gotujemy przez około 5 minut od zagotowania.
  • Przekładamy gorące gruszki do słoików wraz z zalewą ( tylko koniecznie bez goździków, gdyż wtedy owoce w słoikach przebarwią się ). Słoiki dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pamiętajmy o wytarciu brzegów i dobrym dopasowaniu zakrętek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz