piątek, 25 marca 2016

Polish Rye Brownie 70% czyli żytni brownie w wersji wielkanocnej

Moja autorska nazwa tego ciasta Polish Rye Brownie 70% nawiązuje wiadomo do czego ...
do czegoś też z żyta ale w stanie płynnym. Zaraz mój syn Maciek skomentuje to, że jestem niezrealizowanym kopirajterem czy coś tam coś tam ;) . Ale taka nazwa bardzo dobrze obrazuje co to za słodki twór - brownie ( czyli po staremu, a dziś niepoprawnie politycznie zwany murzynkiem ) z mąki żytniej i 70% gorzkiej czekolady.

Składniki:
Kostka masła
póltorej tabliczki czekolady gorzkiej Wedel albo Goplana
200 g cukru trzcinowego
4 jajka
150 g żytniej mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 łyżki ciemnego kakao
3 garście płatków migdałów podprażonych wcześniej na patelni na złoty kolor ( 2 dodamy do ciasta, a resztą posypiemy po polaniu polewą )
oczywiście zamiast migdałów mogą być inne orzechy uprażone i rozdrobnione, może też być całkiem bez orzechów , też będzie smakowite

Na palniku kuchenki stawiamy duży garnek z wodą i czekamy aż woda zacznie wrzeć. W ten sposón możemy wykonywać wszystkie ciasta przygotowywane na tzw.parze ale i topić w bezpieczny sposób masło i czekoladę. Na parującym garnku stawiamy metalową dużą miskę, do którek wrzucamy rozdrobnione masło i pokruszone tabliczki czekolady. Jak wszystko zacznie się topić, powoli zaczynamy mieszać przy pomocy rózgi lub trzebaczki do piany, aż do uzyskania gładkiej jednorodnej masy. Wyłączyć palnik po garnkiem w wodą, dodać cukier i dalej mieszać do rozpuszczenia cukru.
W osobnej misce zmikować jajka i powoli wlewać je do masy czekoladowej cały czas mieszając.
Mąkę wymieszać z sodą, solą i kakao. Suche składniki powoli wsypywać do masy czekoladowej i dokładnie mieszać przez dłuższą chwilę ( około 1 minuty ) aż powstanie jednorodna gęsta masa. Na koniec wsypać pokruszone płatki migdałów i wymieszać.
Masę wylewamy do formy o wymiarach około 20 x 25 cm , najlepiej wyłożenej papierem do pieczenia.
Ciasto wstawiamy do gorącego piekarnika nagrzanego do 180 stopni,  Przeze mnie sprawdzony czas w moim piekarniku to 18 minut +/- 2 minuty w zależności od wielkości foremki i wysokości masy w foremce.
Gotowe jeszcze ciepłe Brownie pokrywamy polewą - może to być polewa ugotowana z 2 łyżek masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru i 2 łyżek kakao.
Na zdjęciu dziś upieczony brownie, ktory ma zastąpić nam wielkanocnego mazurka, został więc polany roztopiony mleczną czekoladą, plus lukier kakaowy, plus płatki migdałów.
Rye Brownie
Wesołego Alleluja !









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz