Pęczek rzodkiewek - dokłądnie myjemy i odcinamy większą część liści i naci zostawiając około 1 cm naci na każdej rzodkiewce. Rzodkiewki wraz z nacią kroimy drobniutko albo ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Pęczek szczypiorku kroimy drobniutko.
1/2 pęczka koperku siekamy drobno , może też być mrożony w ilości około 1 łyżki
Warzywa mieszamy z gęstym jogurtem, np. greckim , dodajemy koperek, łyżeczkę soku z cytryny, sól i cukier do smaku.
W tym roku sos ten będzie na pewno na naszym wielkanocnym stole. Obok pasztetu, rolady z całego kurczaka nadziewanego masą jajeczną, drobiowych galaretek i sochońskich wędzonek.
Polecam polędwicę wędzoną na ciepło i kielbaski ogniste doskonałe do bigosu.
Pyszności te produkują moi sąsiedzi - dwa bracia, który wędzarniczo-kulinarne hobby rozwinęli do małego lokalnego biznesu. Wędliny produkowane są tradycyjną metodą i tylko z naturalnym przyprawami, bez
żadnych dodatków, stosowanych w masarniach.
Chłopaki wysyłają swoje wędzonki po całej Polsce - można zamówić paczkę przez internet. Wędliny będą zapakowane próżniowo i na pewno dojdą świeżutkie i pachnące. Link do Sochonie - Wędzonki.
Wesołego Alleluja !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz