piątek, 25 marca 2016

Wiosenny sos jogurtowy

Prosty sos na bazie gęstego jogurtu. Może być podany do pasztetu, zimnych mięs, jajek na twardo. Ale mi smakuje róznież na sałacie lub po prostu jedzony z pieczywem.

Pęczek rzodkiewek - dokłądnie myjemy i odcinamy większą część liści i naci zostawiając około 1 cm naci na każdej rzodkiewce. Rzodkiewki wraz z nacią kroimy drobniutko albo ścieramy na tarce na grubych oczkach. 
Pęczek szczypiorku kroimy drobniutko. 
1/2 pęczka koperku siekamy drobno , może też być mrożony w ilości około 1 łyżki
Warzywa mieszamy z gęstym jogurtem, np. greckim , dodajemy koperek, łyżeczkę soku z cytryny, sól i cukier do smaku.

W tym roku sos ten będzie na pewno na naszym wielkanocnym stole. Obok pasztetu, rolady z całego kurczaka nadziewanego masą jajeczną, drobiowych galaretek i sochońskich wędzonek. 
Polecam polędwicę wędzoną na ciepło i kielbaski ogniste doskonałe do bigosu. 
Pyszności te produkują moi sąsiedzi - dwa bracia, który wędzarniczo-kulinarne hobby rozwinęli do małego lokalnego biznesu. Wędliny produkowane są tradycyjną metodą i tylko z naturalnym przyprawami, bez 
żadnych dodatków, stosowanych w masarniach.
 Chłopaki wysyłają swoje wędzonki po całej Polsce - można zamówić paczkę przez internet. Wędliny będą zapakowane próżniowo i na pewno dojdą świeżutkie i pachnące. Link do Sochonie - Wędzonki. 

Wesołego Alleluja !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz