środa, 19 czerwca 2013

Letnie Dietetyczne ;) Burgery Ziołowe - o ile kotlety mogą być dietetyczne ?

Dlaczego nazwałam je dietetyczne?
Bo użyłam chudej szynki, nie dałam jajek ani bułki. No i ugrilowałam je bez tłuszczu na patelni grillowej.

Składniki:
  • kilogram chudej szynki wieprzowej  zmielonej w maszynce do mięsa na drobnych oczkach
  • 4 rozdrobnione ząbki czosnku
  • duża garść posiekanych świeżych ziół (majeranek, tymianek, oregano, koperek, natka pietruszki, bazylia - wszystko to co mamy latem w ogródku lub w doniczkach) 
  • sól i pieprz - dosyć sporo
  • woda przegotowana 
 Zmielone mięso mieszamy z dodatkami, a potem dolewamy po trochu wody cały czas intensywnie mieszając - chodzi o to żeby mięso wchłonęło wodę i nabrało kleistości ;), gdyż nie dajemy ani bułki ani jajek. Im dłużej mieszamy tym lepiej mięso będzie wyrobione i kotlety nie będą zbyt suche czy pękające na patelni. Formujemy okrągłe burgery i smażymy po kilka minut z obu stron na grillowej patelni. Najlepiej bez tłuszczu, no ostatecznie na łyżce oliwy.



Najlepiej smakują na ciepło np. z chłodnikiem (przepis post niżej)  - pyszny obiadek do zjedzenia na tarasie lub w ogródku.


Ale równie smaczne na zimno np. na pikniku- w postaci kanapki na bazie ciabaty z sałatą i tzatziki.



Przy okazji zobaczcie fragmenty mojego ogrodu z początku czerwca. 
Cudowna pora roku !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz