1. |  | bakłażan i cukinię pokroić w plastry grubości ok 1 cm, przesypać lekko solą i odstawić na 15 minut, potem odcisnąć płyn w ręcznik kuchenny, obtoczyć w mące i usmażyc krótko na oliwie, odłożyć na ręcznik kuchenny aby troszkę odsączyć tłuszcz |
|
|
|
|  |
2. |  | w
międzyczasie jak maceruje się bakłażan i cukinia , gotujemy sos : na
oliwie podsmażamy lekko poszatkowaną 1 cebulę + kilka ząbków czosnku,
dodajemy pomidory z puszki, przyprawy, ostrą papryczkę i zioła, sos
dusimy 10 minut, można dolać też odrobinę białego wina ... |
|
|
|
|  |
3. |  | żaroodporną
prostokątną foremkę smarujemy oliwą, układamy na przemian plastry
bakłażana i cukini , polewamy sosem, na wierzchu układamy plastry
mozarelli i posypujemy wiórkami parmezanu |
|
|
|
|  |
4. |  | pieczemy
ok 15 minut pod górnym rusztem , tak by ser się dobrze rozpuścił a
nawet lekko zapiekł, przed podaniem posypujemy natką lub świeżymi
ziołami, |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz