Frykas z szynki na białym winie
Oryginalny włoski przepis.
po włosku nazywany - frykas wieprzowy
•
szynka wieprzowa odtłuszczona 1 kg
•
duża cebula
•
50 dag marchewki ( najlepiej młodej)
•
1/2 butelka białego wina wytrawnego ( np. Sofia Blanc de Blanc)
•
1 suszona pikantna papryczka, sól, pieprz, maka do obtoczenia, oliwa
•
3-4 łyżki przecieru pomidorowego lub pomidory z puszki, oregano
1.
Mięso pokroić na kawałki 1 x 2,5 cm , posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące, podsmażyć krótko na oleju. Przełożyć do rondla do duszenia.
2.
Cebulę drobno posiekać, marchew pokroić w podłużne słupki 1 x 2,5 cm. Cebulę i marchew podsmażyć na oliwie. Dodać do mięsa. Dodać wino i jeszcze trochę wody, sól i pieprz do smaku. Można dodać ostrą papryczkę, listek, ziele itd. Dusić 1/2 godziny na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodać przecier lub pomidory oraz oregano i jeszcze podusić 5-10 minut.
3.
Podawać w bulionówkach z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz