Składniki:
słoik marynowanych grzybków, najlepiej opieniek albo zielonek - grzybki odsączamy na sicie i płuczemy
6-7 sztuk marynowanych ogórków w occie
3-4 jajka na twardo
1/2 słoika majonezu
mały kubek jogurtu greckiego albo śmietany sałatkowej
chrzan biały w ilości 2-3 łyżek, ale możecie dać więcej lub mniej tak by wam smakowało
sól do smaku
Z jajek wyjmujemy żółtka i rozcieramy z jogurtem i majonezem.
Ogórki, grzybki i białka jajek siekamy drobniutko.
Mieszamy wszystko, dodajemy chrzan oraz sól do smaku.
Sos można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce do7 dni.
W tym roku sos ten będzie na pewno na naszym wielkanocnym stole. Obok pasztetu, rolady z całego kurczaka nadziewanego masą jajeczną, drobiowych galaretek i sochońskich wędzonek.
Polecam polędwicę wędzoną na ciepło i kielbaski ogniste doskonałe do bigosu.
Pyszności te produkują moi sąsiedzi - dwa bracia, który wędzarniczo-kulinarne hobby rozwinęli do małego lokalnego biznesu. Wędliny produkowane są tradycyjną metodą i tylko z naturalnym przyprawami, bez
żadnych dodatków, stosowanych w masarniach.
Chłopaki wysyłają swoje wędzonki po całej Polsce - można zamówić paczkę przez internet. Wędliny będą zapakowane próżniowo i na pewno dojdą świeżutkie i pachnące. Link do Sochonie - Wędzonki.
Wesołego Alleluja !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz