wtorek, 23 grudnia 2014

Masa makowa - do dań wigilijnych (+ rożki makowe z ciasta filo)

Ponieważ kupiłam gotowe ciasto filo w rulonie, to w tym roku zamiast lasagne z makiem będą pierożko-rożki. Inspirację i sposób zawijania zaczerpnęłam z bloga "Z pamiętnika piekarnika" 
Jednak ja , jak to ja, muszę coś zawsze zrobić po swojemu. Czyli masa makowa ciut inna. No i gotowe rożki polałam słodką polewą ( 3 łyżki płynnego miodu, łyżka wody , 1 łyżeczka cukru) .

Masa makowa :
mak ( małe opakowanie) zalewam wodą 2 cm ponad poziom maku w garnku i gotuję około 20-30 minut ( uwaga kipi), następnie mak mielę w maszynce na drobnych oczkach. W rondelku roztapiam 3 łyżki masła, dodaję kilka łyżek miodu, delikatnie podgrzewam i pilnuję, żeby się nie przypaliło. Na to wrzucam posiekaną świeżą skórkę pomarańczy oraz grubo posiekane w malakserze orzechy i migdały ( sparzone i obrane ze skórek) . Chwilę podsmażam na maśle z miodem i dodaję do maku. Dodaję też sparzone rodzynki, posiekane morele suszone i śliwki kalifornijskie. Na koniec sok wyciśnięty z pomarańczy. Dobrze mieszam, a jak za mało słodkie to daję więcej miodu. Nie dodaję żadnych sztucznych aromatów do ciast czy cukru waniliowego. Mój mak ma tylko naturalny aromat pomarańczy i miodu.

Jak zrobić te rożki przeczytacie tu  http://zpamietnikapiekarnika.blox.pl/2012/12/Wigilijne-rozki-z-makiem-z-ciasta-filo.html

Z masy makowej możemy zrobić rożki z ciasta filo, sakiewki z ciasta francuskiego, pierożki drożdżowe, lasagne z makiem ( lekko obgotowane płaty lasagne układamy w głębokim półmisku warstwami na przemian z masą makową ), struclę makową  oraz tradycyjne łazanki czy kutię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz